tipuri de contabilitate

În orice companie trebuie să existe și un departament de contabilitate, mai ales dacă este vorba despre o companie dezvoltată. În cazul micilor afaceri, de menținerea contabilității primare se poate ocupă chiar managerul acesteia. Totuși, la momentul completării și depunerii declarațiilor și plăților periodice, acesta va avea nevoie de ajutorul și semnătură unui expert contabil autorizat.

Chiar și în cazul companiilor mari, managerii acestora trebuie aibă cunoștințe legate de activitatea de contabilitate. Aceste informații sunt utile și chiar necesare pentru o bună administrare a unei afaceri, în concordanță cu statutul financiar al companiei.

În schimb, un profesionist din domeniu, care activează într-un birou de contabilitate din Timișoara, sau orice oraș din țară, trebuie să fie bine pus la punct cu toate aspectele legate de meseria să și de tipurile de contabilitate existente, precum și la curent cu legislația actuală și toate modificările aduse acesteia.

Drept urmare, principalele tipuri de contabilitate, la care clienții apelează adesea, sunt:

# Contabilitatea managerială

Serviciul de contabilitate managerială presupune prelucrarea informațiilor economice deținute, referitoare la activitatea unei firme, astfel încât să poată redă managerului, într-un mod cât mai fidel, activitățile desfășurate.

Aceste informații sunt transmise astfel încât să fie pe înțelesul persoanei căreia i se adresează, fiind deci structurate în rapoarte sau bugete de cheltuieli. Astfel, managerii vor ști cu exactitate starea economico-financiară a companiei, ceea ce ii va ajută să ia cele mai potrivite decizii.

# Contabilitatea fiscală

Acest tip de servicii contabilitate este cel referitor la taxele și impozitele impuse de stat, conform legislației aflate în vigoare. În această situație, contabilul are rolul de a transmite superiorului sau clientului – deoarece este un serviciu util și persoanelor fizice sau celor care dețin un PFA ori II – informați referitoare la datoriile și răspunderile fiscale asociate activității desfășurate.

Astfel de informațîi fac referire atât la perioadele trecute – cum ar fi, de exemplu, impozitul pe profit – cât și la perioadele viitoare, reprezentând o metodă prin care se planifică viitorul afacerii.

# Contabilitate juridică

Un alt tip de servicii de contabilitate care se adresează persoanelor juridice și celor fizice deopotrivă sunt cele de contabilitate juridică. Prin intermediul acestor servicii se transmit informații referitoare la apariția unor litigii civile sau penale, care pot apărea mai ales în cazul unor suspiciuni de fraudă, procese de vătămări corporale sau de asigurări, ori în urma unor audituri financiare.

În concluzie, deși serviciile de contabilitate sunt esențiale pentru activitatea unei firme, aceste pot fi necesare chiar și în unele situații cu care se confruntă persoanele fizice.

Lasă un răspuns