Externalizarea serviciilor de contabilitate
Pentru bună funcţionare a unei companii este esenţial ca departamentul financiar-contabil să funcționeze impecabil, indiferent dacă acest serviciu este asigurat de un departament intern sau este externalizat către o firmă specializată.
În ultimul timp tot mai mulţi angajatori aleg să externalizeze serviciul de contabililtate către firme specializate. Externalizarea cunoscută şi ca outsourcing reprezintă procesul de delegare a uneia sau a mai multor sarcini realizate în interiorul companiei unei firme externe pe baza unui contract de prestare servicii, în vederea obţinerii unor rezultate mai eficiente şi pentru reducerea costurilor.
Pentru anume de sarcini sau de activităţi precum partea de IT, marketing, web design, contabilitate şi consultanţă fiscală, resurse umane subcontractarea reprezintă o alternativă.
Contabilitate internă sau externalizare, cum este mai avantajos?
Activităţile de back-office necesită costuri destul de mari, în plus cer multă resursă umană şi asta este deja o problemă mare în ziua de astăzi ținând cont de lipsa forţei de muncă cu care ne confruntăm.
Contabil intern, pro şi contra:
PRO
– Este un angajat aflat permanent la dispoziţia managerului, oferă disponibilitate.
– Poate gestiona contabilitatea primară, facturare, plăți etc.
CONTRA
– Un contabil angajat are costuri mai mari, începând de la salariu, concediu plătit, birou, echipamente IT, licențe.
– Expertiză relativ limitată, nu toate companiile își permit să angajeze un expert contabil.
Contabilitate externalizată
PRO
– Costurile cu serviciile de contabilitate sunt reduse, funcționează pe baza unui abonament lunar deductibil la nivel de cheltuieli.
– Nu există alte costuri suplimentare pentru personal, dotări şi licenţe sau concedii.
– Firmele de contabilitate oferă flexibilitate mult mai mare.
– Caută în permanenţă cele mai bune soluţii pentru compania contractantă.
– Specialiştii din firma de contabilitate sunt puşi la curent cu schimbările din legislaţie.
– Competențe superioare, toate firmele specializate au expert contabil, precum şi personal specializat.
– Responsabilitate față de respectarea termenelor de implementare a schimbărilor fiscale.
– Dispare riscul de a avea erori în documentele contabile şi rapoartele financiare.
– Confidențialitatea informațiilor contabile şi implicit a salariilor angajaților este asigurată de către firma subcontractată.
– Managerul companiei nu se va mai confrunta cu probleme de personal în acest departament
– În cazul unor controale fiscale, firma de contabilitate reprezintă compania şi îşi asumă răspunderea raportărilor în faţa autorităţilor.
CONTRA
– Timp de răspuns mai mic la unele cerințe.
– Toate documentele necesare precum facturi, bonuri trebuiesc trimise lunar.
Când se externalizează operațiunile de contabilitate, antreprenorii și managerii se pot dedica pentru alte activități necesare în dezolvoltarea afacerii. Angajarea permanente unuia sau mai mulți contabili aduce companiei costuri lunare destul de ridicate, spre deosebire de serviciile dedicate pe care le oferă firmele contabilitate specializate unde un abonament lunar pleacă de la 150 RON.
Dacă gândim pe termen scurt această alegere creează un dezechilibru pe piaţa muncii, însă și firmele de contabilitate vor avea nevoie de resursă umană iar profesioniştii ce au rămas iniţial fără loc de muncă se pot reangaja, iar compania care a externalizat poate folosi banii obținuți de la reducerea de costuri pentru a crea noi locuri de muncă în alte departamente, cum ar fi în producţie, restabilind pe termen lung echilibrul pe piaţa muncii.
Dacă aveti nevoie de mai multe informatii privind externalizarea serviciilor de contabilitate ne puteti contacta folosind formularul de contact sau la numarul de telefon 0762 401 560.